2008: Verdronken Land (de optocht)

Thema van de optocht
Vol van water

Wie door westelijk Noord-Brabant ronddoolt, zal het zich niet realiseren. Toch is het er: een verzonken Atlantis. Een verloren, verdronken Middeleeuws landschap. Achttien verdronken dorpen minstens. En wegen. En kloosters. Het ligt er, anderhalf tot twee meter onder de klei….
In vroeger eeuwen, grofweg tussen 1200 en 1500, zijn heel wat dorpen door overstromingen langzaam weggezakt. De bewoners zijn er weggetrokken, en hebben veel bouwmaterialen meegenomen om in droger gebieden een nieuw bestaan op te bouwen.
O.a in. de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg moeten nog de resten liggen van verdronken dorpen met klinkende namen als: Broek, Wieldrecht, Twintighoeven. Dubbelmonde, Almonde en Standhazen. Ergens in de polder bij Langeweg ligt het beroemdste verdronken dorp van Nederland: Zonzeel. Een poëtische verbeelding rond een verdronken Brabants Atlantis, waarboven nu mensen wonen voor wie water geen vijand meer is, maar een bron van leven, comfort, hygiëne en vermaak. Hoewel het af en toe toch ook nog een beetje angst aanjaagt.

Voor een videoimpressie klik hier