2008: Verdronken Land (de bouw)

een oude droom valt op zijn plaats

Heel af en toe gebeurt het: een beeld dat al jaren door je hoofd rondwaart, krijgt eindelijk zijn betekenis: Een boot vol water die constant overstroomt was zo’n beeld.
Met het onderwerp van de optocht viel het helemaal op zijn plek. Het gegeven ‘verdronken land’ schreeuwt bijna om een po√ętische vertaling. Een moeilijk te duiden beeld dat toch overtuigt. En het beeld krijgt een fantastische bedding in zeer gelaagd en goed uitgevoerd spel op straat en op de wagen. Een heldere lijn van water als bron naar water als bedreiging en vijand van voor naar achter, en daarboven het leven van nu met het water in al zijn gebruiksvormen. De prachtige kostuums en de muziek onderstrepen het verhaal nog eens extra.
Met ruim 3000 liter water in een bassin konden we onderweg gerust flink wat kwijt raken. Het was in de optocht de enige wagen die ook echt vol van water was.
Door een inschattingsfout en vertraagd vertrek aan de start viel na een dikke kilometer het aggregaat stil (diesel op) en leek het einde oefening. Een inderhaast van een andere groep geleend aggregaat kon het gemis maar voor een deel opvangen. Een groot deel van het publiek kreeg zo een gemankeerd beeld te zien helaas.